Saunamökki uudenlaisella nurkkamallilla
Kuopiossa asuvat Sipilät saivat Jade-saunamökin ansiosta pihaansa lisätilaa työ- ja vierashuonekäyttöön. Rakennuslupakoukerot vaativat ylimääräistä vaivannäköä, mutta niiden seurauksena syntyi jotain hyvää: uusi city-kelpoinen hirsinurkkamalli.
Käyttövalmiilla saunamökillä lisää tilaa perheelle
Sipilöiden pihaan Kuopioon saatiin lokakuussa 2017 Joro-Huviloiden Jade-saunamökki. Idea saunamökin hankintaan syntyi saman vuoden keväällä, kun alkoi näyttää siltä, että nelihenkinen perhe asettuu pysyvämmin Kuopioon.
”Tarvitsimme lisää tilaa, koska perheen kasvaessa talossamme olivat käyneet huoneet vähiin. Ajattelimme paikata tilan puutetta piharakennuksella, joka toimisi työ- ja vierashuoneena, ja samalla vaivalla siihen voisi yhdistää saunan”, kertoo Sipilä lähtötilanteesta.
”Katselin erilaisia vaihtoehtoja netistä ja löysin Joro-Huviloiden Jade-saunamökin. Sitten kaikki tapahtuikin äkkiä. Palaset loksahtivat paikoilleen ja hyväksyimme tarjouksen. Emme edes pyytäneet tarjouksia muilta, koska kellään ei ollut vastaavaa tarjolla. Jadessa malli, ulkonäkö ja rakenne sattuivat kaikki kohdalleen”, Sipilä jatkaa.
”Valmistoimitus oli meille ratkaiseva tekijä saunamökin hankinnassa. Kahden pienen lapsen kanssa ei ole aikaa tehdä itse yhtään mitään. Valitsemamme Jade-saunamökki tuvan laajennuspaketilla oli isoin yhtenä kappaleena toimitettava malli, jonka Joro-Huviloilta sai valmistoimituksena.”
Rakennuslupa saatiin muuttamalla hirsirakennuksen nurkat koteloiduiksi
Ennen saunamökin toimittamista sille tarvittiin rakennuslupa. Koska saunamökki tuli Kuopion taajama-alueelle, törmättiinkin prosessissa yllättävään tilanteeseen: rakennuslupa ei mennyt läpi perinteisillä hirsinurkilla. Tämä ei kuitenkaan muodostunut ylitsepääsemättömäksi esteeksi saunamökin hankkimiselle.
”Joro-Huvilat ratkaisi tilanteen suunnittelemalla saunamökkiin uudenlaisen koteloidun nurkkamallin, jossa hirsien päät jäävät lyhyemmiksi. Rakennusvalvonta hyväksyi onneksi tämän suunnitelman. Aikataulu tosin lykkääntyi noin kuukaudella, mutta ei meillä ollut asian kanssa kiirettä”, Sipilä sanoo.
Tämän kehitystyön tuloksena syntynyt koteloitu nurkkamalli on jatkossa käytettävissä Joro-Huviloiden muissakin vastaavanlaista ratkaisua vaativissa tapauksissa. Rakenne on moderni ja tyylikäs, mutta siinä on kuitenkin huomioitu hirrelle ominainen painuminen. Lopputulos on kaikin puolin siisti ja toimiva.
Lisäksi rakennusvalvonta vaati erityistoimenpiteitä paloturvallisuuden suhteen, koska saunamökki oli niin lähellä naapuritontin rajaa.
”Saunamökin takaseinän tuuletusrakoon piti vielä laittaa onteloventtiilit. Sen asian hoitaminen Joro-Huviloiden kanssa onnistui sujuvasti. Tilasin venttiilit ja ne toimitettiin suoraan Joro-Huviloiden tehtaalle, missä ne asennettiin paikoilleen jo rakennusvaiheessa”, Sipilä kertoo.
Sipilät teettivät saunamökkiä varten ruuvipaaluperustukset, jotka osoittautuivat hyväksi ratkaisuksi omakotitalotontille. Piha säilyi siistinä ja koko homma oli valmis kahdessa päivässä. 20-neliöinen valmissauna saapui tontille ylileveänä kuljetuksena ja se nostettiin perustusten päälle Nostokonepalvelun suurella mobiilinosturilla.
Hyvä hinta-laatusuhde ja valmistoimitus olivat parasta Joro-Huviloissa
Sipilöiden kokemukset yhteistyöstä Joro-Huviloiden kanssa ovat erittäin positiiviset.
”Yhteistyö toimi hienosti ja kaikki meni niin hyvin, ettei ollut mitään sen kummempia ongelmia. Rakennusluvan saaminen oli ainoa mutka matkassa, ja senkin Joro-Huvilat halusi aktiivisesti ratkaista”, Sipilä toteaa.
”Parasta Joro-Huviloissa oli hyvä hinta-laatusuhde ja täysin valmis toimitus. He tekivät saunan saunomisvalmiiksi asti. Joustavuutta löytyi myös. Olin alun perin suunnitellut maalaavani ulkoseinät itse, mutta kun toimituksemme viivästyi rakennuslupaprosessin takia, maalaus järjestyi Joro-Huviloiden puolesta. Itselleni jäivät maalattavaksi vain ovet ja ikkunanpuitteet.”
Saunomaan perhe ei vielä tätä haastattelua tehtäessä ole ehtinyt, sillä saunamökki on ollut pihassa vasta pari päivää. Rakennuksen käytöstä heillä on kuitenkin jo selvät suunnitelmat.
”Pidämme sähköpattereiden avulla rakennuksessa jatkuvasti pienen lämmön yllä, ja kun on tarve, lämmöt saa nopeasti nostettua ylös. Ajattelin tehdä rakennukseen vielä wc:n, joka ei tarvitse viemäröintiä. Sille riittäisi tilaa kapean ja pitkän muotoisessa pukuhuoneessa”, Sipilä selittää.
”Loppuviikosta ehdimme varmasti jo saunomaankin!”