Hirsirakentamista sukupolvesta toiseen
Joro-Huviloiden komeaa 25-vuotista taivalta on yrityksen nykyinen toimitusjohtaja Topi Purhonen seurannut aina varsin läheltä. Sen jälkeen, kun yritys siirtyi isältä pojalle, on kuitenkin tapahtunut jo paljon.
Metallimiehestä timpuriksi ja timpurista toimitusjohtajaksi
Vuonna 2010 aiemmin metallimiehen ja CNC-koneistajan töitä tehnyt Topi hyppäsi täysipäiväisesti mukaan isänsä yritykseen ensin timpurin töitä tekemään. Jonkin ajan kuluttua mukaan tulivat myynti- ja johtamiskoulutukset, sillä liiketoiminta on kiinnostanut matemaattisesti lahjakasta miestä jo nuoresta saakka.
”Pienenä poikana olin kova korjaamaan polkupyöriä ja mopoja. Meidän autotallimme oli täynnä kylän mopoja, joiden korjaaminen oli silloista ”bisnestä”. Kun näin jälkeenpäin sitä muistelee, niin ehkä sitä voi sanoa enemmänkin auttamiseksi, kun eurolla ostettiin varaosa ja kahdella eurolla myytiin koko korjaus”, Topi muistelee naureskellen nuoruuden bisnesvaiston kehittymistä.
Palava halu tehdä asioita parempia
Vaikka intohimoa puun työstämiseen ja timpurin töihin edelleen oli, vuonna 2014 Topi otti virallisesti vetovastuun isänsä yrityksestä. Käsijarru vapautettiin täydellisesti, kun hän perusti uuden yhtiön ja osti koko hirsirakentamiseen keskittyneen liiketoiminnan koneineen ja laitteineen.
”Silloin elettiin ehkä jonkinlaista murrosaikaa, sillä melkein kaikki oli jo siirtynyt verkkoon. Siellä suuret ja pienet firmat ovat samalla viivalla, kunhan löydettävyys ja saatavuus ovat vain kunnossa.”
”Isä oli ehkä silloin jo valmis luopumaan tästä yrityksestä – huilaamaan ja toteuttamaan omia unelmiaan. Näin itse Joro-Huviloissa paljon potentiaalia ja ajatusta kasvavalle bisnekselle. Lisäksi minulla on myös paljon viettiä tehdä asioista parempia – kehittää ja tuotteistaa”, Topi pohtii yrittäjäuransa alkua.
Nuori yrittäjä on saanut lyhyessä ajassa paljon aikaan. Vuoden 2014 jälkeen yritys on kasvanut vuosittain tasaista 15–25 prosentin vauhtia ja henkilöstöön on löytynyt lisää oikeanlaisia tekijätyyppejä. Yrityksessä puhalletaan vahvasti yhteen hiileen, ja henkilöstöstä onkin muodostunut omanlaisensa perheyhteisö. Johtajana Topi uskoo vahvasti matalaan hierarkiaan ja yhteishenkeen, jossa kaikki tekevät työtä yhteisen hyvän ja kehittymisen eteen. Topin toiminta ei ole jäänyt huomaamatta, sillä vuonna 2018 hän sai Etelä-Savon Vuoden nuori yrittäjä -palkinnon.
”Niin hullulta kuin se kuulostaakin, olemme tehneet sitä, mitä tykkäämme tehdä ja bisnes on ehkä sitten tullut perästä kaupantekijäisenä. Onnistumiset ja kasvu ovat siis tulleet sivutuotteena, kun olemme yhdessä tehneet asioita palolla niin hyvin kuin vain olemme osanneet.”
Perhe ja liikunta ovat voimavaroja, joista ammennetaan energiaa
Topi puhuu paljon vaimonsa ja lastensa tärkeydestä, mutta myös yleisesti perheestä ja perhekeskeisyydestä, joista ammennetaan oppeja firman arvoihin – joustavuuteen ja ihmisläheiseen palveluun. Kolmen lapsen isänä on helppoa samaistua lapsiperheiden vapaa-ajanvietto- ja mökkeilyunelmiin.
Perinteinen yrittäjän ongelma on, että työt seuraavat helposti kotiin.
”Yrittäjäksi lähtemistä en kadu päivääkään, sillä pääsääntöisesti se on ollut aika kivaa. Suurta työmäärää osasin odottaa, mutta myönnettäköön, että vielä suurempi se on ollut. Onneksi vaimokin on yrittäjäperheestä ja ymmärtää, joten ei voi muuta olla kuin kiitollinen, että juuri hän on siinä vierellä. Yrittäminen on todella kovaa työtä ja täytyy myös olla kiitollinen, että saa tehdä sitä, mihin on paloa. Suurin voimavara itselle on kuitenkin perhe, vaimo ja lapset.”
”Itsehän olen myös kova urheilumies, ja jalkapalloa sekä salibandyä tuleekin pelattua lähinnä puulaakitasolla. Erityisesti joukkueurheilussa sitä elää vain pelille ja pelikavereille, jolloin ajatukset pääsevät täysin irti työstä”, Topi kertoo tavastaan nollata kiireistä arkea.
Kiireisen yrittäjän lähivuosien tavoitteena onkin, että loman viettäminen onnistuu jatkossa jollain tavalla myös hektisen kesäsesongin keskellä.
Tulevaisuudessakin jatketaan valitsemallamme tiellä
Kun katsoo taaksepäin Joro-Huviloiden 25 vuoden matkaa, voi nähdä yrityksen kasvun ja kehityksen. Intohimo uuden oppimiseen ja halu tehdä asioita aina vain paremmin ovat tuoneet uusia oivalluksia myös yrityksen tuotevalikoimaan ja rakentamistapaan.
”Hirsi on perinteikäs, hyvä, ekologinen ja kestävä rakennusmateriaali. Hirttä tulee meille sahattuna, kuivattuna aihiona tehtaan pihaan ja siitä on vielä monia työvaiheita valmiiseen tuotteeseen. Näitä ovat esimerkiksi hirren höyläys ja salvosten työstö. Valmismökkipuolella työvaiheisiin kuuluvat vielä tuotteen kasaus ja valmiiksi rakentaminen.”
”Olimme ensimmäisten joukossa tuotteistamassa perinteisen hirsirakentamisen valmismökkituotteeksi. Ajan saatossa varsinainen hirsirakentaminen ei niinkään ole muuttunut. Ristinurkkasalvos on samanlainen kuin ennenkin, mutta itse tekotapa on kehittynyt – nyt rakennetaan sisällä kuivissa ja neutraaleissa tiloissa. Lisäksi rakenteita on entisestään vahvistettu. Niiden tulee olla tarpeeksi vahvat, että ne kestävät kuljettamisen ja liikuttelun”, Topi avaa hirsirakentamisen saloja.
Uudisrakentamisen lisäksi Joro-Huvilat on kehittänyt rakennustapaa, jolla mökin pinta-alaa on mahdollista kasvattaa uuden valmislaajennuksen avulla. Laajennus tarjoaa vanhaan mökkiin kaivattua lisätilaa. Rakennusmateriaalina hirsi on eläväinen, minkä vuoksi uuden ja vanhemman hirsirakennuksen yhdistäminen vaatii paljon tietotaitoa. Nyt valmislaajennuskin on tuotteistettu.
”Haluamme jatkossakin olla aidosti tehdas, jolla tuotetaan tunnetusti laadukkaita suomalaisia hirsiunelmia laadukkaasta kotimaisesta puusta”, Topi summaa kokoon yrityksen tulevaisuuden suunnitelmat.
Tutustu myös aikaisempaan Joro-Huviloiden 25-vuotisjuhlavuoden julkaisuun