Tee itse oma saunamökki valmiista paketista – nämä työkalut ainakin tarvitset kasaamiseen
Unelmoitko omasta mökistä, saunasta tai aitasta, jonka voit rakentaa itse valmiista paketista? Tee-se-itse-projekti tarjoaa upean mahdollisuuden toteuttaa unelmasi. Tarvitset hieman osaamista rakentamisesta tai kaverin, joka ohjaa, mutta kasaaminen valmiin hirsikehikon, ovet ja ikkunat, sekä kaiken tarvittavan puutavaran sisältävästä paketista onnistuu melko pienellä määrällä työkaluja.
Huom! Muistathan käyttää kaikissa vaiheissa tarvittavia suojavarusteita.
Mökin tai saunan perustusten rakentaminen
Ensimmäinen vaihe on perustusten rakentaminen, joka luo vankan pohjan saunamökille. Tarvittavat työkalut vaihtelevat hieman riippuen perustusten toteutustavasta ja projektin laajuudesta.
Jos kaivat isompaa sorapatjaa, kannattaa paikalle pyytää kaivinkone tai vuokrata pieni pyöräkuormaaja, jotta isojen soramäärien liikuttelu onnistuu. Pienemmissä projekteissa riittää usein lapio ja kottikärryt.
Varsinaisen perustuksen rakentaminen tarkoittaa lähinnä valujen tekemistä, harkkojen ja rautojen asentamista sekä tasaisuuden ja suoruuden varmistamista. Tähän tarvitset mitan, betonimyllyn tai laastipaljun sekä vatupassin (pidempien linjojen varmistamiseen kannattaa käyttää linjalankaa) tai linjalaserin.
Hirsikehikon kasauksessa tarvitaan vain vähän työkaluja
Seuraavaksi on aika koota hirsikehikko. Tähän vaiheeseen tarvitset vain vähän erityisiä työkaluja. Enemmänkin kannattaa varautua fyysiseen harjoitukseen, kun hirsiä nostellaan paikoilleen. Hirret asennetaan paikoilleen naputtelemalla lekalla tai moskalla. Näin varmistetaan, että hirsikehikko asettuu tukevasti omalle paikalleen.
Hirsikehikon eristeet (villanauha) on helppo asettaa paikalleen nitojan avulla. Niittaamalla villat pysyvät paikallaan tuulisemmassakin kelissä, kun seuraavaa hirttä nostetaan kehikkoon.
Kehikon kasaamisessa on eduksi rakennustelineet, mutta myös pukeilla, työtasoilla tai oikeaoppisesti rakennettavilla telineillä pääset pitkälle. Pääasia on, että työskentely on turvallista.
Vesi- ja sisäkaton rakentaminen
Kun hirsikehikko on kasattu valmiiksi, on aika hoitaa rakennus säältä suojaan ja rakentaa katto. Tarvittavat työkalut vaihtelevat hieman kattomateriaalin ja rakentamistapojen mukaan.
Käytännössä tarvitset aina katkaisusirkkelin tai sahan kattovasojen ja kattolautojen, sekä sisäkaton paneelien pätkimiseen. Ruuvinväännin, paineilma- tai akkunaulain tai vasara ja niihin käypäiset naulat ovat tarpeen kiinnityksiin.
Varsinkaan huopakatteen osalta ei välttämättä tarvita suuremmin työkaluja, lähinnä puukko tai leikkuri katehuopien leikkaamiseen ja muotoiluun. Muutoin katemateriaalin asentaminen on enemmän liimaamista ja naulaamista paikoilleen. Tarvitset siis joko huopanauloja ja vasaran tai paineilma- tai akkukäyttöisen huopanaulaimen nauloineen.
Ikkunoiden ja ovien asennus
Ikkunoiden ja ovien asennus hoituu ruuvinvääntimen avulla sujuvasti, kunhan kiinnität tarkasti huomiota asennusohjeisiin (painumavarat ja säätövarat). Karmien asentaminen onnistuu ruuvinvääntimellä.
Ennen ikkunoiden ja ovien asentamista on usein tarpeen – hieman ikkunan koosta riippuen –sahata hirsiaukkoa joko ylös- tai alaspäin hirsikuvien mukaisesti. Hirsiaukon suurentamiseen käsityönä riittää helpoimmillaan saha ja taltta tai kirves, mutta nopeammin hirsien sahaaminen hoituu koneellisesti pyörö- tai moottorisahalla.
Ovia säädettäessä käytetään karmiruuveja, jolla karmi säädetään ja tasapainotetaan vatupassin avulla oikeaan asentoon.
Lattian rakentaminen
Työkalut riippuvat lattiamateriaalista ja sen asennustavasta. Tässä kohtaa otamme kantaa lähinnä puulattian rakentamiseen, joka kuuluu tavallisesti mökki-, aitta- ja saunarakennuksiin.
Lattiavasat katkaistaan ja lovetaan mittaan katkaisu- tai jiirisirkkelillä taikka käsisahalla. Tämän jälkeen vasojen ja lattialautojen kiinnitykseen tarvitaan ruuvinväännintä, naulainta tai vasaraa ja nauloja tai ruuveja.
Rakennuksen eristäminen
Kun rakennus yleensä eristetään, valitaan työkalut katon ja lattian eristysmateriaalin mukaan. Tarvitset puukkoa tai villaveistä villojen leikkaamiseen, sekä mahdollisesti nitojaa kosteudensulkumuovin tai ilmansulkupaperin kiinnittämiseen. Joro-Huviloiden tuotteet eristetään tavallisesti finnfoamilla, jonka leikkaamiseen sopii perinteinen saha tai käsisirkkeli. Lisäksi eristelevyjen kiinnittämiseen tarvitaan uretaanivaahtoa.
Muistilista:
Huomioithan, että oman kohteesi erityispiirteet voivat vaikuttaa tarvittaviin työkaluihin. Alla on kuitenkin nopea muistilista edellä mainituista perusasioista:
- Suojavarusteet, hanskat ja remppavaatteet
- Perustuksiin vähintään lapio ja kottikärryt, laastipalju sekä mitta, vatupassi ja linjalankaa
- Hirsikehikon kasaamiseen nitoja ja leka tai moska
- Rakennustelineet, työtasoja tai pukkeja
- Toimitukseen kuulumattomat ja kiinnitysmenetelmien mukaiset kiinnitystarvikkeet
- Puuosien sahaamiseen yleisesti tarvittavia työkaluja katkaisu- /jiirisirkkeli, halkaisusirkkeli tai saha
- Puuosien kiinnitykseen yleisesti tarvittavia työkaluja vasara tai konenaulaimia nauloineen, ruuvinväännin ruuveineen
- Muita yleistyökaluja: lyijykynä, puukko, villaveitsi, rullamitta, kirves tai taltta
- Joitakin työvaiheita helpottamaan suosittelemme moottorisahaa tai käsikäyttöistä pyörösahaa
- Pintakäsittelyaineiden, maalin/kuullotteen ja lattiavahan, -öljyn tai -lakan levittämiseen tarvittavat työkalut.
Valmiista hirsikehikosta ja pakettitoimituksesta kokonaisuuden kasaa siis tarvittaessa varsin pienellä määrällä perustyökaluja.
Nyt syksyn 2023 puuosatoimitukset –10 %
Tarjoamme loput syys–joulukuun 2023 pakettitoimitukset edullisesti 10 % alennuksella. Tarjous koskee sekä räätälöityjä että vakiomallisia puuosatoimituksia, ja se on voimassa niin pitkään kuin vapaita toimitusaikoja riittää.
Tutustu tarjoukseen ja kysy lisää myyjiltämme!
Lataa maksuton ideakuvasto
Lataa maksuton ideakuvasto ja ota ensimmäinen askel kohti unelmiesi hirsirakennusta! Kuvastosta löydät inspiraatiota laadukkaista hirsirakennuksista mökille ja pihapiiriin.
Lisäksi saat tietoa kotiinkuljetuksesta, rahoitusmahdollisuuksista ja tyytyväisistä asiakkaistamme.